Altınyağ, 20 milyon dolar yatırımla küresel üretici oldu
İSTANBUL - İzmir’de 1962’de kurulan ve kuruluşunun 50’nci yılında Artı Yatırım Holding’in çatısı altına giren Altınyağ, 20 milyon dolar yatırımla hamyağ üretiminde küresel oyuncu oldu. Altınyağ'ın Ege Bölgesi’nde ambalajlı yağ üretimi markası olarak tanındığını kaydeden Genel Müdür Yardımcısı Şerif Yaltırık, “Çiğli’de bulunan Atatürk OSB’de üretim yapıyordu. Artı Yatrım Holding 2012 yılında tesisi satın aldığında stratejik bir kararla farkı sektörlerin kullanacağı sanayi yağları ile küspe üretimine yoğunlaşmaya karar verildi. Bu doğrultuda 4 yılda 20 milyon dolar yatırım yapılarak fabrika tamamen yenilendi ve ek olarak 400 ton/gün kapasiteli yeni bir yağlı tohum işleme/ ham yağ ve küspe üretim tesisi oluşturuldu” dedi.
Altınyağ’ın yaptığı yenileme yatırımlarının meyvesini kısa zamanda toplamaya başladığını belirten Yaltırık yaptıkları yatırım ile üretim ve depolama kapasitelerini neredeyse 3 katına çıkarttıklarını söyledi. Çok gelişmiş, örnek bir laboratuvar oluşturduklarına kaydeden Yaltırık," Böylece kalitemiz ve üretim hızımız arttı. Bu sayede uluslararası şirketlerle çalışmaya ve büyük şirketlerin dikkatini çekmeye başladık. Boşaltma, depolama, üretim ve yükleme kapasitemiz ile hızımızın artması, kalitemizin her zaman yüksek olması uluslararası piyasada duyuldu" diye konuştu.
Dev kuruluş ile imza
Yaltırık, hayata geçirilen çok yönlü değişim ile üretim ve enerji maliyetlerinin nispi olarak düşürüldüğünü ve çevreye daha az etki eden bir tesis oluşturulduğunu söyledi. Altınyağ’ın, Avrupa’nın en büyük yağlı tohum kırımı ve tarımsal emtia ticaret şirketi Lüksemburg merkezli Sodrugestvo Group’un Türkiye iştiraki ile 2015’te 4 milyon dolarlık anlaşma imzaladığını hatırlatan Yaltırık, “Bu anlaşma ile kapasite ve kalitemiz uluslararası dev bir şirket tarafından onaylanmış oldu” dedi. Sodrugestvo’nun Altınyağ ile yaptığı çalışmadan memnun olduğunu ve geçtiğimiz Haziranda 2 yıl süreli 16 milyon dolar tutarında Yağlı Tohum Fason İşleme Sözleşmesi imzaladığını belirten Yaltırık, “Yeni anlaşma ile yağlı tohum işleme alanında bölgesel bir oyuncu olduğumuz kanıtladı” dedi. Anlaşmanın ardından Sodrugestvo LLC Yönetim Kurulu Başkanı Alexandre Luchenko, CFO’su Casper Jhansen ve Sodrugestvo Sodrugestvo Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu üyesi Ersin Esen, fabrikayı ziyaret ederek bilgi aldı.
Lüksemburglu şirketle proje
İç piyasada teknoloji ile üretim yapan bir şirketten uluslararası dev şirketler için üretim yapan bir üretim tesisine geçiş yapıldığını söyleyen Şerif Yaltırık, "Sodrugestvo’nun, tarladan son kullanıcıya kadar, tedarik zincirinin her halkasında var olma stratejisine paralel Lüksemburg merkezli şirketle yeni ortak projede çalışıyoruz" dedi.
Tarımsal emtiaları takip ediyoruz
Altınyağ Genel Müdür Yardımcısı Şerif Yaltırık aynı zamanda tarımsal emtia konusunda uzman bir isim. Yılın önemli bir bölümünü Londra’da geçiren ve tarımsal emtia fiyatları konusundaki gelişmeleri Londra borsalarından izleyen Yaltırık, 2017 yılında fiyatı en hızlı değişen tarımsal emtianın soya fasulyesi olduğunu söyledi. İklim değişiklikleri, yoğun kentleşme, kırsal alanlardaki nüfusun kentlere göç etmesi gibi nedenlerle tarım ürünlerinin arzında sorunlar ve istikrarsızlık yaşandığını belirten Yaltırık, Türkiye’nin gıda ve diğer sanayilerin ihtiyacı olan, küspe ve yağından faydalanılan soya fasulyesi gibi ürünlere yönelerek önemli bir gelir yaratabileceğini vurguladı.
Depolama tesislerinin kapasitesi 59 bin ton
Altınyağ’ın 59 bin ton toplam depolama alanı bulunuyor. Depolama alanının bir bölümüne işlenecek yağlı tohumlar, bir bölümüne de işlem sonrası ortaya çıkan yağ ve küspe konuyor. Yağlı tohum boşaltma, küspe ve yağ doldurma hızları da yüklemenin maliyeti açısından önem arz ediyor. Altınyağ 59 bin tonluk modern depolama tesisleri ile bölgesinde önemli bir oyuncu olma niteliğini taşıyor.